Zi de reculegere pentru Acțiunea Catolică

Zi centenară și de mare sărbătoare în țară, ger cumplit afară și cu toate astea, membrii Acţiunii Catolice, tinerii și adulții din parohia noastră au ales sa fie împreună la o zi de rugăciune și reculegere, propusă an de an, înainte de a depune adeziunea în Acțiunea Catolică.

Centrul „Gaudium et spes” de la Traian a fost locația care a găzduit această zi de reculegere, alături de păstorii noștri, părintele paroh, Laurențiu Ignat și părintele vicar Virgil Demșa. Părintele Claudiu Eva este cel care a condus ziua de reculegere ce a purtat titlul:”Familia misionară”.

Ziua a început într-un „cadru de suflet” , pe un fond muzical cântând și rugându-ne împreună: „Am nevoie de tine, Doamne!”

Părintele Claudiu, ne-a introdus într-o atmosfera spirituală, prezentându-ne mai multe aspecte ale familiei de ieri și azi, cu referire și la tendințele sociale și presiunile la care este supusă familia în zilele noastre.

Meditația a continuat, aprofundând enciclica „Gaudete et esultate”, reflectând despre importanța familiei văzută ca „expresie vie a iubirii lui Dumnezeu”, ca fiind „sanctuarul vieții” și „temelia societății” privind mereu la familia din Nazaret, model de simplitate și chemare la misiune.

Reflecția personală la care am fost invitați a făcut referință la așteptările noastre :

– unde găsim credință?

-suntem capabili să vedem profunzimea credinței în aproapele, indiferent de apartenența sa?

-suntem deschiși la dialog cu oricine și oriunde ne aflăm?

Câteva întrebări care au avut ca scop a ne conduce și interioriza.

Sintetizând, este greu dialogul, de multe ori doar așteptăm să găsim „credință ideală”, însă dacă intrăm în sufletul nostru prin prisma evangheliei și reflectăm, fiecare, în această lume așa de diversificată, are un crez și o credință, imprimantă de Dumnezeu în inima și familia din care face parte. La nivel individual, fiecare are o dorință de a trăi o credință în care a crescut și o misiune încredințată după modelul primit.

Ziua a continuat cu meditarea „misiunii familiei”, care este aceiași cu misiunea bisericii, „de a forma comunități de persoane”, de „slujire a vieții” și de „a participa la dezvoltarea societății”, „participând la viața și misiunea bisericii”, fiind chemată la „evanghelizarea vieții sociale”, la „educarea tinerilor la credință”, și importanța utilizării responsabile a mijloacelor „mass-media” și chiar de a merge în misiune.

Zi frumoasă și intensă, cu întrebări provocatoare în grupuri mici, loc de cunoaștere și colaborare.

Da, familia de azi pentru a fi și rămâne aceiași trebuie să iasă din tipare și să se modeleze cerințelor actuale, dând același exemplu de credință dar actualizate timpurilor noastre, fiind flexibile dialogului și în modul de a sluji, ținând cont că evanghelizarea pornește din familie, se binecuvântează și sfințește cu sacramentale primite și se concretizează în societate.

Mărturia credinței „familiei misionare” nu e doar un „a spune” ci un „mod de trăire” prin fapte concrete.

Celebrarea sfintei Liturghii și adorația au încununat această zi, cu un gând de prețuire și recunoștință și pentru marii făuritori ai unirii, încredințându-i în rugăciune de păstorii noștri, cărora le mulțumim pentru acesta zi profundă de trăire spirituală.

A consemnat Enășoaie Simona

Pentru mai multe poze, click aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *