Tămășeni: Sfințirea monumentului închinat eroilor din primul și al doilea Război Mondial

În anul centenarului, într-o atmosferă de adevărată sărbătoare și recunoștință, duminică 21 octombrie 2018, cu prilejul zilei comunei noastre, la Tămășeni a avut loc celebrarea comemorării eroilor noștri printr-o celebrare liturgică și sfințire monumentului închinat acestor eroi.

La această celebrare au participat preoți care provin din satul Tămășeni, preoți care activează în cele două localități ale comunei, dar și preoți care au activat în comuna noastră. Pe lângă aceștia, au fost prezente numeroase oficialități locale și județene.

În cuvântul de deschidere al acestei sărbători, părintele paroh Laurențiu Ignat, citând un verset din Scrisoarea către Evrei a sfântului apostol Paul („Amintiţi-vă de conducătorii voştri care v-au vorbit despre cuvântul lui Dumnezeu şi, considerând împlinirea vieţii lor, imitaţicredinţa lor!” Evr 13,7), i-a invitat pe toți cei prezenți să aducă un prinos de laudă și mulțumire lui Dumnezeu pentru eroii comunei noastre, care prin jertfa lor au lăsat o moștenire trainică a credinței și a iubirii.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de părintele Gheorghe Farcaș, paroh al comunității din Frumoasa, și în trecut paroh al comunității din Adjudeni. Alături de el, la altar, au fost prezenți preoți ce aparțin comunității din Tămășeni, și Adjudeni și reprezentantul Episcopiei de Iași, părintele Fabian Doboș.

În cuvântul de învățătură rostit de părintele profesor Fabian Doboș, în lumina fragmentului evanghelic, am putut afla cât de importantă este slujirea față de Dumnezeu și față de aproapele, în vederea consolidării comunităților creștine. Omul plăcut lui Dumnezeu și mare în ochii săi este omul care știe să slujească trecând și depășind propriile interese, preocupându-se mereu de ceea ce este bun și frumos și în special de slujirea aproapelui și a lui Dumnezeu.

La sfârșitul celebrării liturgice, toți cei prezenți s-au îndreptat către monumentul închinat eroilor noștri, monument ce a fost de curând înfrumusețat. Aici domnul primar al comunei Tămășeni, domnul Ștefan Lucaci a înmânat titlul și diploma de „Cetățean de onoare” veteranilor de război care au participat la această sărbătoare, dar și persoanelor care de-a lungul timpului s-au remarcat printr-un mod exemplar de viață și de trăire comunitară. S-a acordat titlul de cetățean de onoare post mortem și slujitorilor altarului care au contribuit prin munca lor la edificarea celor două biserici din Tămășeni și Adjudeni: părintele Adămuț Dumitru, părintele Wilhelm Klein și părintele Ioan Lucaci.

După încheierea ritualului de sfințire a monumentului și înmânarea titlurilor de cetățeni de onoare grupuri de copii din Tămășeni și Adjudeni au susținut un program de cântece patriotice pentru cinstirea curajului și iubirii eroilor noștii.

Pentru mai multe poze, click aici.

Pentru filmarea integrală a evenimentului, click aici.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *